Reklama
 
Blog | Hana Mudrová

Malé osoby

Při různých příležitostech si říkám, že respekt, dostatek taktu a úcta k osobnostem nezaškodí. Jindy zase procvičuji krční svalstvo, jak kroutím hlavou. Nic se nemá přehánět, ale když se  nad nějakou kauzičkou zamyslím, objevuje se tu třeba i díra ve vzdělání mnoha zúčastněných.

Narazila jsem nyní na rozčilení nad Sněhurkou a sedmi trpaslíky. Prý se kvůli novému zpracování řešilo, že Sněhurka nebude bílá jako sníh, ale trochu snědší. Hm. Dobře, nejsme rasisti, ať se to vyzkouší. Holt královna nezaplatí vlastním životem za sen o dceři bílé jako sníh. I tak přece zní začátek známé verze, že se královně přání splní, ale… A ona souhlasí.

Náročnější je problém polibku. Princ políbí Sněhurku bez jejího souhlasu. Malér! Co si to dovolil?! Sice jí zachránil život, jenže se projevil jako sprosťák, hulvát, buran. Nebo tak něco, zrůda optikou hyperkoretnosti. Docela by mne zajímalo, jak by Hollywood zvládl  zfilmovat ruskou pohádku, kde je princ oslněn krásou spící dívky natolik, že se ona poté probudí jaksi oplodněná. A nebyla to jen ruská specialitka.

Do třetice rozhořčení herce, který dosáhl pouze vzrůstu v lékařské terminologii nazývaného „trpasličím“. Já věřím, že si toho užil během  života až na půdu. věřím a vím, že hodně trpaslíků ve fantasy a pohádkách hrají lidé podobně postižení jako on. Jenže (sice bych mu tím sahala na chleba) trpaslíci a skřítkové z pohádek nejsou nevyrostlými lidmi. Ba ani osobami menšího vzrůstu, nýbrž bytostmi dostatečně malými, aby ve svém kouzelném prostředí prolézali škvírami a puklinkami v zemi, schovali se pod list lopuchu a třeba bydleli v mechové chaloupce.  Sněhurčini trpaslíci chodili kutat do hory, stejně jako mnozí jiní slřítci, strážci podzemních pokladů.

Je škoda, že ty dávné kořeny evropských pohádek dotyčnému pánovi a možná mnoha dalším, co se připojili, nikdo nevysvětlil. Netroufl si upozornit na omyl nebo ani netuší, oč vlastně jde? Zalezli všichni v obavách, že uvedení na pravou míru by znamenalo problém? V souvislosti s pohádkou mi to u „Tyriona“ nepřijde moc moudré. V souvislosti s Hrou o trůny by to sedělo mnohem líp, domnívám se. Jenže tam bylo všechno jinak, příběh ukázal jinou velikost dané postavy.

Potíž je i v minulosti, v předválečné Sněhurce už Disney vyzvedl komičnost postaviček (které by snad nyní měli hrát tělesně postižení?) a další jeli často v podobném tónu. Proti tomu se herec jasně bouří – jenže, bohužel, v kontextu hlubokých kořenů původní pohádky je mimo.

No nic, stejně na to koukat nebudu.

Reklama