Reklama
 
Blog | Hana Mudrová

Záhady intimního prádla – nákuk do moderního světa?

Narazila jsempřed časem  již podruhé na „závažnou informaci“ ohledně spodního prádélka, konkrétně na to, jak dlouho je nosit. Kdepak, nikdo nezpochybňuje častou výměnu. Výzkum jakési specialistky, podle jména pocházející z Indie, mne vskutku pobavil. Nadále mi ovšem vrtal hlavou. Jde o pouhou odtrženost moderního života od tradičních postupů, spoléhání na chemii a mávání rukou nad tím, že minulost je naprosto překonaná, primitivní a nevědecká? Anebo se k tomu přidružil střet kultur? V Indii asi nemají ukotvený systém péče o dřívější plátěné, bavlněné  a vlněné kalhotky… Nadšený výzkum specialistky lze tedy možná připočíst i k výpadku transgeneračního přenosu zkušeností a znalostí. Ona toho moc od svých předchozích generací zjistit nemohla a pokud má kolem sebe kolegyně z tradičních rodin, i to mohlo  zásadně přispět k pocitu určitého vakua ve znalostech kolem údržby prádla. Však sami vidíte, jak je preferovaná moderna, po praní vytáhnout ze sušičky a jít. Vědkyně se tudíž zaměřila na počet této současné série úkonů.

„Spodní prádlo je po delší dobu v těsném kontaktu s pokožkou, konkrétně intimními partiemi. Výsledkem je, že právě z těchto oblastí přijímá hodně odumřelé kůže i různé bakterie – jak ty zdravé, přirozeně se vyskytující, tak bohužel i ty škodlivé, které mohou být spouštěčem četných infekcí, zánětů či výtoků,“ vysvětluje pro server Independent kosmetická lékařka a specialistka na intimní zdraví Shirin Lakhaniová z kliniky Elite Aesthetics v článku na Seznamu

https://www.novinky.cz/zena/zdravi/clanek/jak-casto-obmenovat-nosene-spodni-pradlo-za-nove-40359190?fbclid=IwAR2QuSJVSZkJaJKjURukfQxQ8N7KimE3Sg4CgR0S3nDwrtxh2S2G_iIlphI#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=rvorf2lM7Uk-202105140714&dop_id=40359190&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz.

Dále cituji: „Výzkum navíc naznačuje, že ani kvalitní praní nemusí spodní prádlo zcela zbavit některých bakterií, například E. coli,” dodává. S přehledem toho, kdy je vhodné začít přemýšlet o výměně spodního prádla, může kromě kvality materiálu pomoci i tzv. pravidlo 50 vyprání.

Reklama

„Samozřejmě také trochu záleží na tom, kolik kousků spodního prádla máte. I od toho se pak odvíjí četnost praní,“ poukazuje na fakt Narendra Pisal, vedoucí gynekolog z kliniky London Gynaecology.

Tak a máme to. Břinklo vás něco do oka? Ona to sice psala a vysvětlovala pro „běžné čtenářky“, jenže tím spíše je drsné, že zcela vypadlo žehlení. Pokud se již zmiňuje výtok a infekce, je přece naprosto samozřejmé dodat, že onen bavlněný čtvereček mezi nohama je bavlněný proto, aby se dal přežehlit bez poškození umělých vláken. Tedy sterilizovat. Protože bavlna se žehlí na mnohem vyšší teplotě, než jakou

a) prádlo snese

b) dokáže mít voda v pračce

c) bakterie přežijou. (Kontrolní brouček: proč myslíte, že se žehlení doporučovalo a doporučuje u bavlněných roušek? – to přece proto, aby v USA s velkou slávou zjistili, že tyto roušky potom chrání lépe, než jednorázové. Jenže u nás bylo nutno spotřebovat  draze nakoupené jednorázovky a respirátory, že.)

Naprosto nezpochybňuji možnost, že naši překladatelé a znalci problematiky nějakou nudnou pasáž ze článku vypustili nebo ji vyšktrtla redakce, jejíž ženské osazenstvo přece ví o věci všechno. Možná tam ten starodávný přežitek žehlení uveden byl. Ovšem potom opět nastupuje moje teorie o mezigeneračním nepřenosu a přehlížením starých postupů, pouze se místně přesouvá na tuzemskou půdu. Žehlení je přeci tak otravná činnost! Navíc těch padesát cyklů, o kterých se tu mluví, se stejně dodrží jentaktak. Ony jsou ty nejhezší kalhotky náramně fórové, kraječky se trhají, gumičky povolují… K tomu mám dojem, že v našich končinách dost dívěk tuší, že ty nejsvůdnější typy „tri niti v riti“ a podobné, půvabně se zařezávající mezi půlkami až ke konečníku, asi opravdu nejsou na běžné nošení ideální a nitku obalí speciální slipovou vložtičkou.ˇČímž značně omezí turistiku e.coli směrem k pochvě a ústí močové trubice.

Máme tu tedy dilema mladé ženské populace. Jak uvedla ona specialistka, prádlo se dotýká intimních partií. Jistěže víme, že to jsou sliznice. Jen nám běžně nedochází, že do nosu nebo úst bychom si rozhodně necpali chemicky navoněný textil. A přitom oboje sliznice snesou leccos. Víme, že aviváže jsou jedovaté a prací prostředky jakbysmet. Jenže my spoléháme na chemii, která tu možnou ZOO vymlátí. Šetříme vodou, takže místo vícera máchání důkladněji ždímáme a nevadí nám, že ani naposledy neodtéká voda bez pěny.  Má snad někdo pocit, že se při teplotě praní kolem 30-40°C bakteriím nedaří? Pravda, chemie jich dost zabije, ale zdravé jádro se z toho množství přece jenom může dostat. (A o tom vlastně výzkum byl – po padesáti cyklech je ta ZOO docela odolná, zvykla si).

Pokud specialistka mluvila o e.coli, jakpak ta se tam ocitne? Inu, od konečníku, během dne nebo noci. A ta je sakra vytrvalá! Mimochodem, všimli jste si, že krajková noční nádhera ani praktické pyžamo se tu nezmínily? Brát si na sebe ta či ona kaťata opakovaně třeba tři-čtyři noci? No fuj. Mučit se na noc spodními kalhotkami – toť otázka, ale dost se to používá na cestách a návštěvách. Vaše volba.

Již končím, ale abyste neřekli, že jsem něco rozcupovala a nedopověděla, prozradím vám, jak by to mělo být. Zdravá moderní žena, které záleží i na jejích vnitřních orgánech a netouží po výtocích nebo zánětech močové trubice, prádlo střídá, samozřejmě, nejméně po jednom denním nošení. K tomu

  • nespí v pyžamových kalhotech a nočních kalhotkách déle, než 1 noc (kontrolní otázka: proč?)
  • používá střídmě prací prostředky a když se vyhne aviváži, tím lépe
  • přežehlí bavlněný čtvereček vyšší teplotou
  • po intimním styku se vyčůrá
  • po použití WC se utírá pouze směrem dozadu (bidet je ideální očista)
  • denně se omývá, stačí čistá voda, rozhodně však nepoužívá tvrdé mýdlo (ničí přirozené prostředí sliznice pochvy) – proto existují speciální, intimní
  • při výtocích nebo potížích s močovými cestami nosí bavlněné prádlo (které snese i takzvanou vyvářku v pračce) a žehlí je celé
  • prádlo i sliznice se při těchto potížích i tak chrání jednorázovými pomůckami
  • při menstruaci mění pomůcky dostatečně často, bez spoléhání na jejich protizápachovou ochranu

Zbytek jistě každý zná… Ale těch padesát cyklů je hezké číslo, docela magické. Lidé mají rádi obřady, mystiku čísel, klidně si puntičkářsky každé praní odškrtávejte. Ony i ty bavlněné kalhotky dnes mají umělé vlákno, i když jsou údajně stoprocentní – žehlička mi už leccos prověřila. Abych vás neochudila, přihazuji na samotný závěr extra numero:  bavlněné mohou zvládnout až 333 pracích cyklů!  Nebo 3×333?

Inu, vyzkoušejte samy.