Reklama
 
Blog | Hana Mudrová

Právě teď, nejpozději.

Zvedají hlavy a také pěsti. Ve chvíli, kdy jsou sice ještě miláčky svých rodičů, zároveň ale víc a víc ohrožené okolním světem.

Slyšíme to poslední dobou příliš často. Dívky a mladé ženy jsou leckde po světě terčem ničivých, často sexuálních útoků, případně se vdávají v dětském věku. Poslední dny přinesly několik zpráv. Dívka Malalaj, kterou tálibáni střelili do hlavy kvůli internetovému blogování, promluvila v OSN. Dobře to řekla: přeje si vzdělání pro všechny  dívky, kterým je odpíráno. Věří, že vzdělání je cestou  k nápravě lecčeho.

Jinde zase řeší děvčata osudový zlom ve svém životě. Leckdy jsou doma hýčkané, smějí se vzdělávat – ale všechno se může drasticky změnit v jediném okamžiku, dokonce i když jsou pod ochranou snoubence. Muže na indickém subkontinentu jako kdyby posedl amok, hromadně znásilňují jakoukoliv kořist, i kdyby to měla být školačka, ukrytá v klášterní škole. Znásilnění se dosud v těchto zemích příliš neřešilo, to až neuvěřitelně surové ubíjení obětí vyvolalo dostatečně velkou pozornost a bouře nevole. Dívky se rozhodly obléknout rudé košile a černé kalhoty a ve skupinkách dělají výtržnosti u domů těch, kdo se proti nějaké „sestře“ provinili.

Proti další hrůze, polévání kyselinou, když nechci, aby tuhle dívku (někdy) měl jiný, nebo abych ji potrestal, protože si myslím, že mi nevěnuje dost pozornosti, zatím jdou jen trochu bezzubé zákony v dotyčných zemích. Zaujalo mne, že jednoho takového výtečníka měli oslepit, ale humánně, v narkóze… Nevím, k čemu bych ho odsoudila já, ale ta humánnost, lékařské provedení velmi omezeného aktu mi nějak nesedělo. Proti ztrátě obličeje postižené, spoustě bolesti… Holt to byl přece jenom muž, že.

Poslední zprávou je protest údajně jedenáctileté Jemenky, která se ještě nechtěla vdát a strýc ji podpořil. Umožnil jí natočit a vyslat do světa video. Je to provokace? Nahrané? Pravda? To nikdo neví. Pravdivá je však samotná podstata. Tohle se děje a dětským nevěstám je tak velmi ukrajováno z dětství.

Možná si leckdo řekne, že těm holkám nic jiného nezbývá. Prostě to tak u nich chodí, protestujou, zase to vyšumí. Tudíž je divné, když se divím nebo je tolik oceňuju. Možná to bude někomu páchnout bojovným feminismem.  Aťsi. Mně se líbí, že právě tyhle dívky a ženy vzaly do svých rukou osud svého kousku světa a mění jej.  Že se brání, ačkoliv by měly být ještě docela silně převálcované tradicemi a pouty svých kultur. Dříve byly také různě vzdělané, ale akceptovaly, co musí být. Že by hlavně moderní technologire? Určitě. Internet je nejen hračka, ale stále mocnější zbraň proti udržení starých pořádků.

Moc jim všem přeju, aby je silou nesmetli, nezadupali do země, nezlomili. Aby se nad nimi nezavřela voda.

Reklama