Reklama
 
Blog | Hana Mudrová

Pozůstalým

V posledním čísle byla popsaná neuvěřitelná štrapáce vdovy- nebo spíš hodně smutně uvěřitelná, něco o tom vím. Rozhodla jsem se tu zveřejnit "sesterskou" soupisku, kterou jsem postupně sama rozesílala. Nejvíce za jednoho velmi těžkého jara, které převádělo do vdovského stavu jednu mou přítelkyni, příbuznou nebo známou za druhou.

Co je nutné zařídit, bez ohledu na ránu, kterou znamená smrt? Úřední povinnosti nic nezmírní, šok ze ztráty člověku snadno zatemní všechno, co se k němu přece jenom dostane ze soucitných (a zkušených) stran. Dnes se snaží provést základními nutnostmi jak lidé na úřadech, tak i na pohřební službě, ale marná sláva, paměť neslouží, soustředit se jen tak nedokážete.

HNED

je nutné odevzdat občanský průkaz, pas, invalidní průkazku, inv. znak na auto, průkazku zdravotní pojišťovny,

vyzvednout na matrice úmrtní list. Ten potřebujete ke všem dalším jednáním.

Zeptat se lékaře, který prováděl ohledání, zda uvědomil správu sociálního zabezpečení (u všech důchodců) nebo to učinit sám – je lepší hlásit dvakrát než ani jednou. Adresa ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5. S rodným číslem zemřelého.

Pokud někdo zemřel doma, byla nařízena soudní pitva a chcete znát výsledek, obraťte se na obvodního lékaře, aby na soudním požádal o kopii pitevní zprávy. To se musí do tří dnů, potom to už nejde. Pokud zemřel v nemocnici, obraťte se na primáře oddělení, oznámí vám výsledek pitvy – a pokud jste tohle vypustili jako já, věřte, že Vaší prosbě lze vyhovět i po delším čase, třeba po měsíci. Alespoň já mám zkušenost s velmi laskavým přístupem.

O FOUS POZDĚJI

Během dalších dnů, když se aspoň trochu vzpamatujete, musíte přehlásit elektřinu, plyn, vodoměr, inkaso, odhlásit z odvozu odpadků, oznámit věc pojišťovně, dohodnout se, co dál s pojistkami, převést nebo zrušit operátora telefonu. Záleží na tom, co všechno bylo napsáno na jméno zesnulé (ho). Často i tady jsou na přepážkách lidé, kteří jsou schopni citlivého jednání. Pokud byl zesnulý plátce nějaké daně, nahlásit skutečnost na Finančním úřadě.

Pohřební služba se již zřejmě stará o tělo. Pokud je tělo v nemocnici a čeká na pitvu, může to někdy trvat. Máte sice čas oslovit službu, kterou chcete, ale zároveň některé nemocnice účtují poplatek za uložení těla. Někdy dost vysoký. Často se při úmrtí kontaktuje rodina, aby některou službu ihned objednala. S tou potom jednáte o dalším. Nyní se u nás šíří vlastní obřady – pro veřejnost a místní přátele se domluví maximálně rozloučení v síni, odkud se tělo převeze do krematoria a poté, třeba po delším čase, až se rodina a přátelé mohou všichni uvolnit (i ze zahraničí), se koná slavnostní uložení urny a kar. Jako slavnost, organizovaná pozůstalými. Uložení do země má však jiná pravidla. Naši známí dokonce v únoru sami vykopali hrob, aby mohli tatínka pohřbít podle jeho přání.

Vkladní knížky mohou být na doručitele nebo může být uveden druhý vkladatel kvůli úspoře, zamýšlené právě na pohřeb. Zůstatek ve chvíli úmrtí je předmětem dědického řízení, takže i když peníze vyberete a použijete, počítejte s tím, že byste měli u notáře vyúčtovat, co se dělo. Hlavu vám nikdo neutrhne, ale právě tady pořádek dělá přátele a čím průhlednější nakládání s penězi (včetně  rozdělení nějaké částky proti potvrzení s podpisem nebo před svědky) tím lépe se vyhnete pozdějším svárům. Notář brzy oznámí bance, aby knížku zablokovala a potom s ní lze nakládat až po dědickém řízení.

Hotové peníze je také lepší sepsat, hlavně tam, kde jsou dány na pohřeb někde stranou, v listinách. Nejhorší zlo je potom v tahanicích mezi příbuznými, domnělé a hořké křivdy nadělají ve vztazích peklo. Můžete věřit mávnutí rukou, že pár stovek někoho nevytrhne, ale věřte ještě víc, že časem se člověku v hlavě leccos rozleží. I dodatečné nálezy čehokoliv cenného ohlašte ostatním dědicům.

Další platby inkasa a jiných nákladů (na byt, auto) se také odečtou z pozůstalosti při jednání s notářem, včetně pohřbu. Proto potřebujete všechny placené faktury a účtenky. Dělí se pouze zbytek.

Lidé s OSVČ nadělají svým odchodem  ještě další starosti, musí se jednat s živnostenským úřadem, ale i tady bývají lidé velmi vštřícní. Obecně však platí, že zánik firmy je drahá  záležitost a pokud jen trochu může fungovat dál, je to lepší. Určitě je ale vhodné znát „stop stav“ ke dni ztráty.

Dědické řízení může trvat i déle, než půl roku nebo rok. Notář hledá všechny možné dědice. Byla jsem přítomna dodatečnému řízení, kdy se zjistilo, že kousek domu patří zesnulému už s vypořádaným majetkem. Tak se „díky“ exekuci dozvědělo o majetku dalších dvanáct lidí a většinou se ho vzdali ve prospěch současných obyvatel. Notář může požádat o spolupráci kolegy v jiných městech kvůli výslechu vzdálenějších pozůstalých a hledání příbuzných. Může tam přeposlat i závěrečné řízení. Při něm žádá odměnu. Pro příklad uvedu poplatek u majetku s garsonkou – sedm tisíc. Na ty se složí dědicové, stejně jako na odměny pro odhadce atd.

Po dědickém řízení se už přepíše byt, podíl v družstvu, byt v osobním vlastnictví se přepíše v katastru nemovitostí. Přepíše se auto a jeho pojistka.

Na některých městských úřadech se snaží tyto těžké doby lidem odlehčit připravenými brožurami, ale je to dost vzácné a brožury nemusejí být zcela aktuální. Přesto ve své podstatě pomohou, základní věci se příliš nemění.  Pokud někdo ze čtenářů může dodat něco dalšího, zkušenost nebo povinnost, budu moc ráda.

Bude to Vaše pomoc nejen tady, zdejším čtenářům, ale i těm, komu Vaše zkušenosti a doporučení mohu v budoucnu předat.

Reklama