Reklama
 
Blog | Hana Mudrová

Lže a vyvolává nenávist

Dnes, v osmnáct hodin, se na FB starosta Chebu A. Jalovec ohradil proti posledním výrokům ministra Blatného a jsou to tak zásadní věci, že je vhodné je zveřejnit i tady. Nebo právě tady. Obsah je přesně zkopírován, nezměněn.
KDO LŽE, TEN… … JE MINISTREM?
Schválně, zvládli byste do dvou vět natěsnat minimálně šest lží? Ministr Blatný toho dosáhl, když včera v Senátu veřejně prohlásil:
❗️❗️„Byl to právě starosta Chebu, který přes naše výrazné doporučení nechal běžet naplno celé vánoční svátky i když to bylo vlastně zakázané, trhy. Že do 3.1. jela veřejná kluziště v Chebu, že zastavil provádění testování se slovy, že si musí místní lidé odpočinout, že to byla právě tato oblast, která byla jednou z posledních, která zahájila očkování.“❗️❗️
Lživých na těch dvou větách je hned několik výroků:
1. „běžet naplno celé vánoční svátky“ Už od 17.12., kdy došlo celostátně ke zpřísnění opatření (např. uzavření restaurací), běžely trhy ve zcela minimalistickém režimu, byly např. uzavřeny všechny stánky s občerstvením a omezen provoz na kluzišti.
2. „bylo to vlastně zakázané“ Rozsah provozu byl opakovaně konzultován organizátory (ZDCH) s místní pobočkou KHS, která trhy monitorovala a vydávala doporučení, jež byla okamžitě realizována v plném rozsahu. Sanootný provoz trhů nikdy zakázán nebyl.
3. „nechal běžet“ Starosta nemá žádnou přímou kompetenci trhy ukončit, to může jen jejich organizátor (či třeba KHS či vláda svým rozhodnutím), a to se všemi plynoucími důsledky (penále za nenaplněné smlouvy, vrácení nájemného za stánky,…)
4. „do 3.1. jela veřejná kluziště“ Provoz kluziště (na trzích bylo jen jedno) byl ukončen spolu s trhy už 26.12., již před tím ale byla provozní doba omezena. Nesmysl s pokračováním do 3.1. pan ministr zjevně čerpá ze lživého článku v Parlamentních listech, kterým tento nesmysl údajně sdělili „dva chebští opoziční zastupitelé“.
5. „zastavil testování“ To považuji za vůbec nejskandálnější ❗️. Jednak testování běželo standardně a kontinuálně po celou dobu, jednak nemám žádnou pravomoc ho organizovat natož zastavovat. Stejně tragické je, že ministr vlády evidentně netuší zhola nic o systému testování a roli starosty v něm. 😢
6. „byla jednou z posledních, která zahájila očkování“ Očkování neorganizuje město, je v gesci kraje a vlády, coby poskytovatele vakcín. To, že vláda poslala vakcín málo a pozdě, opravdu není vinou starosty. Nebo snad ministerstvo rozděluje vakcíny dle toho, kdo kde starostuje?
Podklady k uvedeným lžím zřejmě ministrovi poskytla místní buňka ANO, která se z kauzy „trhy“ snaží už několik týdnů vytřískat politický kapitál. Sdělí nám k tomu něco více jejich zastupitelé Gabriela Dostálová a Zdeněk Hrkal? Ano, ANO, v Chebu jste se už stejně dávno politicky odrovnali, takže vás ani zjevné lži nezachrání!
Za sebe dodám, co pravidelní čtenáři mého blogu vědí: Byla jsem tam mezi trhovci. Otevřeno bylo až od 14.00 do cca 18.00 – 18.30, při silnějším mrazu se balilo dřív. Ruské kolo a možná další atrakce vydržely déle.
Podmínky pořadatele byly přísné, jak přišel zákazník, tak nasadit roušku nebo štít, přes pult se dala (na čerstvém vzduchu) vzdálenost udržet. Stále se tam pohybovala Policie a Městská policie. Když byly uzavřené stánky se vším občerstvením, lidé si přinášeli pití v kelímkách. Jinak roušky měli.  Pokud jsem zašla do podniku, kde se dalo posedět, včetně Retromuzea, bylo to dost náhodné a spíš v podvečer – a poloprázdno. Pokud tam bylo víc lidí najednou přes den, byla to věc obsluhy toho podniku stejně, jako fronty u okének na kávu a jiné nápoje s sebou. Manžel s vnuky byl u kluziště upozorněn, že i diváci mají mít roušky a rozestupy… A malér se šířením bych zrovna na trhy nevztahovala, protože normální obchody byly klasicky dost narvané zákazníky kvůli předvánočním nákupům. Což jsem taky zkoušela využít. Bavila jsem se třeba  s lidmi ze Sokolova, kteří mi říkali, že objíždějí různá města kvůli nákupům, něco najdou na trzích, něco u trhovců, kde jsou farmářské trhy… Lidé se prostě snažili využít uvolnění, takže za mne zrovna trhy spíš lidem udělaly dobře jako třešnička na dortu. Podle výskytu se nákaza urychlila spíše svátečním přejížděním mezi rodinami a netestováním v továrnách.
Testy byly drahé, tím víc mne štve, že tu byly možnosti zadarmo, rychle a ve velkém počtu otestovat tisíce.
Nemůžu za to, že zrovna profesor Emanuel Žďárský je tím, kdo to vládě nabídl a kdo to s týmem vymyslel. (Čtenáři si jistě vzpomenou na moje pátrání po malíři, při němž jsem objevila slavného Mathiase Žďárského). Tento pan Emanuel Žďárský se mi zalíbil jako milý, lidský – odpověděl mi neprodleně a hezky na můj dotaz, zda není příbuzným slavného Mathiase. Udělal si na jaře čas  na takovou prkotinu…
K tomu jen docela trpká poznámka od jednoho z mých přátel: Merkelová nemá žádné testovací laboratoře, její ministři nemají žádné vazby na výroby pomůcek a tak se řídí čistě snahou ochránit své občany.
Vůbec se mi nelíbí osobní útoky na schopného místního politika, které už dosáhly  tak vysoké úrovně. Má snad ministr Blatný takovou víru v Parlamentní listy jako  jeden můj známý opravář, který tvrdí, že když jsou to Parlamentní listy, jsou tam pravdivé zprávy ze zákulisí vysoké politiky, protože se by se přece takhle  jmenovat nemohly?! Potěš koště, pane profesore, když tak hluboko klesáte… padáte?
Reklama