Reklama
 
Blog | Hana Mudrová

Kroutí se jako žížaly

Nechají nás vychcípat,  zní již od návštěvy ministra Blatného v KV kraji, tedy dva týdny. Říká se to, píše na sociálních sítích, lidé se opravdu bojí, pláčou nad mrtvými. Vývěsky s parte dnes měly po několika dnech jedno volné místo, jinak se tam smuteční oznámení, alespoň v Aši, nevejdou.  Domov pro seniory v Hranicích prosí o pomoc, všechny zdravotní sestry „padly“,  nemohou do práce. V některých místních továrnách naopak lidé  do práce přijdou, netestovaní, i když je v rodině někdo s karanténou nebo covidem – musejí přece uživit rodiny. Vymámit na některém praktikovi poslání na testy je prý nadlidský úkon. Naopak další majitelé podniků posílají na home office každého, koho mohou – s pohotovostí, kdyby něco.
Starosta Chebu A. Jalovec před polednem, dnes,  17.2.2021 na FB: Jak je možné, že si premiér Babiš dovolí říci, že o žádosti a potřebě KV kraje překládat pacienty do SRN nevěděl? O čem si na té vládě s ministrem zdravotnictví povídají? Znamená to, že je premiér totálně neinformovaný a odtržený od reality nebo zastírá skutečnost?
Jsme v situaci, kdy už se z KV kraje vezl pacient sanitkou (!) do Brna. Kapacity nemocnic v celé republice se nadále plní, takže se třeba dočkáme transferů z Chebu do Zlína nebo Ostravy? Náměstek ministra Černý znovu opakuje, že na pomoc SRN je čas, až bude vyčerpáno 90 % kapacity intenzivních lůžek v celé republice. Pak je prý Babiš ochoten zavolat saskému premiérovi a žádat o pomoc. Ministr Blatný zase na tiskovce rozkládá, že převozy do SRN mají řešit odborníci a nemají se politizovat, což podle něj dělám já. Já nepolitizuji, já zoufale volám, aby se vláda o region v kritické situaci postarala a kromě tupé uzávěry předvedla i nějaké aktivní kroky směřující k účinné pomoci. Po ničem jiném netoužím, a bude-li pomoc fungovat, budu mlčet a uznale pokyvovat!
Objevují se petice, žaloba na vládu pro porušování Listiny základních práv a svobod (je nadřazena i našim zákonům), neboť je zde lidem odepíráno právo na zdravotnickou pomoc. A on si vám dnes pan Blatný, cca ve stejnou dobu jako  pan Jalovec,  přijde s novátorskou myšlenkou, že opatření nefungují, že se musíme zaměřit na jednotlivce, na to, aby vše dodržovali… Po roce malérů až teď někomu došlo, že zoufalí lidé bez podpory budou dělat cokoliv, i kdyby se do práce měli plazit, protože musejí platit účty, půjčky a z bytu je majitel vyhodí, ať jsou na tom jakkoliv?!
Dnes bylo také řečeno cosi o mírném zlepšení situace. Sakra, ti mají ale informace! Jak se jenom doslechli o kamarádce sestřičce, co se včera po covidu vrátila do práce? O jiném zlepšení totiž jaksi není ani vidu, ani slechu.

 

Reklama