Reklama
 
Blog | Hana Mudrová

Honza Kantůrek

V noci na včerejšek si tohle těžké období vybralo další daň. Pokud přišel ten Smrť, jakého jsme díky Honzovi Kantůrkovi poznali, bylo to zřejmě setkání velmi přátelské. Což ovšem neznamená, že bych Smrťovi nevyčítala, že ještě nepočkal.

Přátelům chybí slova a mně také. Četka vyhrabává kdejakou fotku, píše o fantastických překladech především Zeměplochy Terryho Pratchetta, mně se v duchu míhají chvíle autorského čtení, klábosení u stolu, historky a život. Nadmíru hmatatelný, ryzí život, který z Honzy sálal, i když si zrovna postěžoval na zdraví nebo nějaké trampoty.

Když jsem začala objevovat staré dětské časopisy a malinké komiksové příběhy v nich, dopisovali jsme si a já něco málo skenovala. Byl nadšený, protože tyhle věcičky a povědomí o nich rychle mizí ze světa – však jsem třeba sešitky „Těšínským dětem“ od jednoho pana učitele dostala pořádně okousané od myší.  Mám veliký úkol, přímo od Honzy, pátrat dál a o těch zapomenutých sešitcích a pokladech v nich psát. Nebo přednášet. Toť se ví, že co Mistr navrhl, potichounku, polehounku, po kapičkách plním.

Jsem moc ráda, že se mi povedlo udělat mu radost dárkem, úplně zapomenutou složkou ilustrací, které mi k ničemu nebyly – a Honza v nich objevil unikátnost, kterou sám neznal! Na oplátku jsem mohla já žasnout nad jeho poklady v krásné chalupě, můj muž zase  obdivoval řezbářskou dílnu. Tak budu na Honzu vždycky vzpomínat. U chalupy, mezi kytkami, hrdého na všechno, co tu udělal, šťastného mezi knihami a sbírkami. Stačilo být poblíž něj a svět měl samé hřejivé a teplé barvy. Pokud by měla nést dobrosrdečnost člověčí jméno, bylo to právě Honzovo.

Ano, báli jsme se o něj často, ale vždycky jsme věděli, že ho určitě zase uvidíme tady nebo tam. Že se můžeme spolehnout na to, jak nám rozsvítí den a jak z nás všechno spadne jenom tím, že budeme kolem sedět jak ptáčata a naslouchat. Bohužel bych nikdy neřekla, že je Smrť tak nedočkavý a zabere si Honzu jen pro sebe, na věčné besedy.  Příliš brzy, Smrti! A že ses prý kvůli tomu spojil s tou svinskou chřipkou, to Ti čest rozhodně nedělá.

 

 

Reklama