Reklama
 
Blog | Hana Mudrová

Fénixcon a křtiny

Bývá zvykem, že se lidé, holdující fantastice, sejdou začátkem prosince na nějakém příjemném místě v Brně.  Bývá to hotel, takže by podtitul měl znít „papučkon“ (píšu foneticky, protože con je prý vlastně od slova konat) nyní již podruhé Vista. Také 33. ročník přinesl celou náruč křtů nových knih a příslibů dalších. Také jsem se účastnila a dokonce jsem byla požádána o kmotrovství.

Nejdříve bych chtěla všem oznámit, že Petra Štarková po velmi úspěšné knize „Co se děje v lidské hlavě“, která se líbí i nejstarším generacím, knihy pro děti píše dál, dobře a zajímavě a navíc má štěstí i na ilustrátory. V sobotu  druhého prosince  pokřtila knihu „Lukáš a profesor Neptun“. Pokud si chcete udělat trochu legraci okolo silvestra a nějak obdarovat přítomné dítě, můžete mu dopřát Petřinu předchozí knihu „Pirát jménem Šampaňský“. Bude to stylové a dítko se při čtení nudit nebude. Remcat možná, ale jen zpočátku. To víte, bublinky reálné a písmenka, to je přece jenom rozdíl.

Konečně jsme se dočkali sbírky povídek Pozemšťané & mimozemšťanky Jana Kovanice. Vloni nás namlsal krásnou obálkou, letos se do světa konečně rozlétla kniha. Je vám jméno autora povědomé? Honza se v posledních letech věnuje také cestování a jeho kniha „Mír v Izraeli“ oslovuje i náročné čtenáře. Ještě to není ono? Není to psavec neznámý, vždyť je letitým přispěvatelem Neviditelného psa (Šamanovo doupě). Takže už víte, že se můžete těšit i na jeho humorný nadhled.

Jako třetí zajímavý počin uvedu třetí knihu ze čtyř. Nevím, nakolik jsem už tady psala o sbírce povídek českých a slovenských autorek fantastiky (Žena se… ), ale připomenu, že po nápadu vydat čistě ženskou antologii povídek se po přemýšlení o konkrétní podobě (a nastřádáná příspěvků) vylíhl nápad  zkombinovat knihy, povídky a tarotové karty. A tak bylo  (pouhých?) 52 povídek od 52 autorek rozděleno do čtyř svazků, také s ohledem na vyznění nebo téma. Ke každé knize je přibaleno třináct karet, kde je podobizna autorky součástí symbolu. Již vyšla Žena se sovou, druhá se lvem, nyní s drakem a chystá se poslední, Žena s labutí. Křtila se tedy kniha třetí, hezky baziliščí krví, jejíž každá kapka vesele vzplála, my autorky jsme dostaly své karty a moudře pohovořily o jejich významu a svém tvoření. Prezident Československého fandomu (protože my na nějaké rozdělení kašleme) Zdeněk Rampas do knihy také napsal pár slov a potěšilo mne, že tento hodně přísný kritik během křtu dosud vydaná dílka ocenil. Hm, vzhledem k tomu, že jsem předtím doma chutě mávala válečkem a napekla pár plechů cukroví, manžel se nad mou kartou Utrpení nezřízeně chechtal. Chcete-li vědět proč, pořiďte si uvedené knihy. Mimo zážitek čtenářský a hru s výkladovými kartami budete mít doma navíc ještě počin světový. Tohle napadlo jen české editorky.

Chodím na FB, ale všechny příspěvky podrobně nečtu, takže mi uniklo vydání další námětové sbírky povídek. Den před odjezdem do Brna jsem si otevřela program Fénixconu a říkala si, že Space opera, Space opera, kde já to už slyšela? Jojo, já na to téma přece poslala Vlado Ríšovi  povídku, ještě v létě to nestíhal přečíst… Že by? Ano, jsem tam! Jako další se v Brně křtila Space opera, protože tohoto žánru prý není nikdy dost. Ba co víc, kniha je vázaná a s papírovým přebalem. Ilustrace navozuje dojem fantastiky z poloviny minulého století a určitě upoutá. Moje Tajemství Johna Browna je ve velmi dobré společnosti špičkových autorů žánru.

Zlatý hřeb večera? Historie doslova vymazlená, protože Františka Vrbenská je na reálné detaily hodně přísná. Šťastlivci, s nimiž skládá příběhy z minulosti dávné a ještě dávnější, se mohou spolehnout, že se výsledek společné práce stane trvalkou české literatury a klidně by mohl být součástí výuky na školách. Nikoliv suchopárné – Františka umí moc dobře válčit a bojovat. Takže si poznamenejte: Hořící kůň. Jedenácté století, Španělsko, legenda o zrození andaluského plemene. Autorkami jsou Lucie Lukačovičová a Františka Vrbenská. A aby to nebyl jen souhrn dat a historicky věrných detailů, je tu příběh, vystavený se vším, co k němu patří: přátelství, zrada, moc, nelítostné boje, láska a napětí, zkrátka všechno, co vám nedovolí knihu jen tak odložit.  První čtenáři již hlásí, že se tato kniha může směle zařadit vedle legendárního Stínu modrého býka, který se prodává už hezkou řádku let (Františka ho tehdy napsala s Leonardem Medkem). Při křtu jsem knihu malinko polila (nerada ničím přebaly a knihy) a popřála jí dobrou cestu mezi čtenáře. Ona se totiž chválí a chválit bude sama.

Nevěděli jste, co přichystat pod stromeček? To je už minulost. Knihu, přátelé, knihu!

 

 

 

Reklama