Reklama
 
Blog | Hana Mudrová

Festivalení – festiválení

Mně se stává, že je to spíš festidřepení a festizírání, jak to válí spousta známých a přátel a méně známých zanícenců, fandů, fanů, pro některé spíš bláznů.  Já tomu říkám také Moje opravdová dovolená, i když si dovolím urvat jenom den nebo dva tohoto placeného vysněného volna. Ve čtvrtek prostě vejdu do chotěbořského kina, připnu si visačku a potom budu dumat, co si vyberu z těch pár stovek pořadů, co mi zbyly na svátky a víkend.

Kdepak, už nejsou hice, nemám úpal. Fakt na mne zbyde jen pár stovek pořadů druhé půle poněkud utajovaného Festivalu fantazie v Chotěboři, protože všechno vypukne už 28. června, tedy v pátek. Média se tomu moc nevěnují, takže se potom moji kolegové podivují, jakouže si to užívám dovču za pár stovek. V nabitém programu se nikdo neznalý neorientuje, protože probíhá najednou v několika budovách – a v každé v několika místnostech najednou. Je to osmnáctý FF a stejně se tam umím zamotat.

Panebože, jak já se už těším! Letos nám sice bude chybět naše milá Františka Vrbenská, neuvěřitelně vševědná vypravěčka. Netuším, jestli se už někteří přátelé vylízali ze záludných úrazů a nemocí, ale pořád jich ještě pár desítek, vlastně už stovek zbývá…

Vlastně jsem se dneska pořádně lekla, protože ta slavná dovča mi začne už příští týden a já nahonem vyřizuji resty, včetně toho, že jsem  slíbila přijít tam či onam. Na přednášku, na křest knihy, besedu nebo pokecat u limči. No tak dobře, občas u piva.

Reklama

Jak již moje děti před lety věděly, kdo mne hledá, najde mne často „na baru“… Což je prostor se stoly a sedačkami v centrálním KD Junior, kde jsem většinou způsobně cucala Kofolu, pokud jsem zrovna nemlela pantem. Pro ženskou  je takové posezení na baru jednou za rok úžasná slast! Ale taktéž způsobně mlčím (to je ten čas na Kofolu), když se slova ujmou nepřerušitelní, skvělí vypravěči. Vlado Ríša, Honza Kantůrek, Martin Koutný (snad se objeví), Ondrej Herec… Ne, nemá cenu je zkoušet vyjmenovat, nechci nikoho opomenout. Proto záludně jmenuji pouze ty, co mi naprosto každý odsouhlasí.

Ne těch pár dní si prostě zmizím do naprosto jiného světa, kde jsou si lidé celkem rovní, tedy pokud  si někdo neplete Star Trek a Star Wars.  Ale to už moc nehrozí a poté, co se k nim přidali Vrátkaři (Star Gate),  mi připadá atmosféra  docela přátelská i vůči přežbleptům. Snad se dostanu i na Future con, což jsou populárně vědecké přednášky – hm, někdy spíš vědecké. Ale pokud se tam zase objeví nějaká naše vědecká špička, možná si zkusím poslechnout třeba i cosi nového ze světa hadronů a jiných výmyslů. V tom dám na doporučení manžela – ten tuší, koho bych byla schopná se zájmem vyslechnout.

Lidi, už je to nadosah. Ještě honem dodělat, co je třeba, abych si to užila v klidu – a upřímně vám všem přeju ty různé Tunisy, Turecka, Itálie, Chorvatska, pláže, moře, oceány. Já jedu, ba přímo letím o kus dál a výš. Sice jen jako první kosmonauti nakrátko, ale tím intenzívněji! Přeju všem, aby si mohli užít podobně báječné dny. Tam  navíc ani politika neproleze, nikoho tam  nebaví… Ať žije planeta FF!